Цей день в історії: Імре Надь став прем'єром повсталої проти СРСР Угорщини

24 жовтня 1956 року прем'єр-міністром Угорщини був призначений Імре Надь, якого рік перед тим було знято з посади глави уряду і виключено з Комуністичної партії за розпочату ним ліберальну програму реформ. Через чотири дні він сформував новий уряд, звернувся до СРСР з вимогою вивести з Будапешту війська, а до повстаннців - із закликом припинити насилля

Однак розпочаті 23 жовтня акції протесту і забастовки робітників тривали, а повсталі сформували 15-тисячний загон озброєної гвардії, розповідає Еспресо.TV з посиланням на освітній проєкт JNSM.

26 жовтня Радянський Союз почав вводити до Угорщини додаткові війська і Будапешт був знову взятий під контроль Радянською Армією. У відповідь 1 листопада Надь оголосив, що Угорщина виходить із Варшавського договору, і звернувся до ООН з проханням визнати Угорщину нейтральною державою.

Після цього кроку під тиском радянської присутності Надя було усунуто з поста, сформовано промосковський Тимчасовий робітничо-селянський уряд Угорщини на чолі з Яношем Кадаром, котрий 3 листопада офіційно звернувся до СРСР з проханням про надання військової допомоги - в Угорщину було додатково введено понад 30 тис. військ і понад 1100 танків, які діяли під керівництвом командувача об'єднаними збройними силами країн Варшавського Договору маршала Івана Конєва. Протягом 4 листопада в Будапешті радянськими військами були захоплені основні стратегічні об'єкти, в гарнізонах заблоковані угорські частини і Імре Надь та члени його уряду були змушені шукати притулок в посольстві Югославії.

Збройний опір тривав до 10 листопада 1956 року і в ході його придушення загинуло 2652 угорця, близько 20 тис. було поранено і понад 200 тис. були змушені рятуватись втечею до Австрії. Втрати радянської армії за офіційними даними склали 669 убитих, 51 зниклих без вісті і 1540 поранених.

21 листопада Імре Надь і 12 членів його уряду були заарештовані і вивезені в Румунію, звідки іх повернули в Угорщину в кінці грудня, коли завершились арешти лідерів повстання.

Рішенням суду Імре Надя і колишнього міністра оборони Паля Малетера "за державну зраду" було засуджено до страти і повішено 16 червня 1958 року в Будапешті. Всього за рішеннями суду було страчено близько 350 чоловік і ще близько 13 тисяч було засуджено до різних термінів ув'язнення.

Після падіння комуністичного режиму в Угорщині Імре Надя було повністю реабілітовано і урочисто перепоховано в липні 1989 року.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо