Франція відповіла Ердогану на його висловлювання щодо Макрона та "хворої" Європи

Президент Туреччини Реджеп Ердоган в суботу, 24 жовтня 2020 року, зробив чергову різку заяву на адресу президента Франції Емманюеля Макрона. Ердоган, зокрема, заявив, що Макрону слід пройти "розумовий контроль" через "неналежне ставлення" до мусульман

У Парижі ці заяви оцінили як "неприйнятні". Франція відкликала свого посла з Туреччини для консультацій, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на французьке радіо RFI, що входить до системи суспільного мовлення.

"Образи та грубість - це не метод. Ми вимагаємо від Ердогана, аби він змінив курс своєї політики, оскільки вона становить небезпеку з усіх точок зору", - йдеться в заяві пресслужби президента Франції, яку цитує AFP.

"Ми не будемо вступати в безглузду полеміку і не приймаємо образ", - йдеться у коментарі, отримано з Єлисейського палацу.

Одночасно стало відомо, що Франція відкликає свого посла з Анкари "для консультацій".

Перед цим турецький президент висловлювався з приводу заяви Еммануеля Макрона про необхідність захистити світські цінності Французької Республіки від радикального ісламу. Заяви зазвучали з новою силою після стався 16 жовтня теракту в передмісті Парижа: шкільний учитель Самюель Паті був убитий після того, як показав дітям на уроці карикатури на пророка Мухаммеда.

На церемонії прощання з Самюелем Паті президент Франції заявив, що вчитель був вбитий, "тому що ісламісти хочуть наше майбутнє і знають, що з такими тихими героями, як він, вони його не отримають". Президент, як і під час попередніх своїх заяв на тему радикального ісламізму, спеціально підкреслив, що він жодним чином не пов'язаний з мирним ісламом.

"Проте, Ердоган в черговий раз висловився особисто на адресу французького президента",  - наголошує RFI.

"Що можна сказати главі держави, який демонструє неналежне ставлення до мільйонів жителів своєї країни, які сповідують іншу релігію. В першу чергу - розумовий контроль", - цитує Ердогана турецька урядова агенція Anadolu. 

Турецький президент також запевнив свою аудиторію в тому, що Європа своїм "ворожим ставленням" до мусульман наближає свій кінець.

"Якщо вони найближчим часом не позбудуться цієї хвороби, вона знищить всю Європу зсередини", - пригрозив турецький лідер.

Довідка

У вересні в Мюлузі (Ельзас, Франція) відкрилася перша приватна мусульманська школа. Ініціатором цього проекту виступила організація "Міллі Герюш" ("Національне бачення", за назвою маніфесту, опублікованого в 1969 році Неджметтіном Ербаканом, якого називають "батьком" політичного ісламу в Туреччині).

Під контролем "Міллі Герюш" знаходиться 500 мечетей в Європі, зокрема 71 у Франції.

"Вчителів для шкіл і мечетей, контрольованих "Міллі Герюш" , призначають за рішенням турецького уряду, в програмі якого (в тому числі і в шкільній освітній) присутні такі поняття як "позитивний джихад", - зазначає RFI.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо