У Маріуполі довелося передруковувати 200 тис. бюлетенів

В понад 200 тис. бюлетенях для голосування за кандидатів до Маріупольської міської ради виявили помилки

Про це під час брифінгу в суботу, 24 жовтня 2020 року, повідомив голова Маріупольської територіальної виборчої комісії Анатолій Паланійчук, розповідає Еспресо.TV з посиланням на місцевий портал MRPL.city.

За його словами, помилки були виявлені в закінченнях прізвищ кандидатів. Бюлетені для Маріуполя друкувало державне підприємство в Києві. Заздалегідь шаблони бюлетенів були розроблені в Маріуполі. У них помилок не було.

"Вчора (23 жовтня - ред.) у другій половині дня нам стало відомо, що є помилки в бюлетенях. Ми вирішили провести звірку з затвердженим шаблоном. На той момент бюлетені вже роздали в райони, а ті передали їх дільничним виборчим комісіям. Виявилося, що в 5 з 7 округів, зокрема в округи №1, 2, 4, 6 і 7, прийшли бюлетені з помилками", - розповів Паланійчук.

Загалом помилки виявили в 212 019 бюлетенях, тоді як для Маріуполя було замовлено 305 777 бюлетенів для голосування за мера, 315 777 - для голосування за кандидатів в депутати.

Читайте такожРоман Безсмертний: Після місцевих виборів Росія елементарно запустить конфлікт

"Терміново була зібрана комісія, яка прийняла рішення, по-перше, сповістити ЦВК, а по-друге, звернутися до підприємства-виробника для виправлення помилок шляхом передруку бюлетенів для округів №1, 2, 4, 6 і 7", - додав Паланійчук.

Зараз всі бюлетені передруковано й вони вже прямують до Маріуполя. Вибори в місті відбудуться.

"Вибори як мають відбутися 25 жовтня, так це і буде. Всі виборчі дільниці відкриються", - підкреслив Анатолій Паланійчук.

На його думку, помилки в бюлетенях були допущені не навмисно. Підприємство визнало свою помилку та за власний рахунок за одну ніч передрукувало всі бюлетені.

"Коли підприємство прораховувало вартість виготовлення одного бюлетеня, ми відправили попередній шаблон. Цей шаблон не був вивірений. Там були і такі кандидати, яких партії потім зняли тощо. Перед виробництвом бюлетеня ми відправили затверджені шаблони. Чому взяли попередній шаблон без друку, я не знаю. На мій погляд, був людський фактор", - зазначив голова територіальної виборчої комісії.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо