Нацслужба здоров'я пропонує збільшити виплати медзакладам за виходжування немовлят до 194 тис. грн

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) пропонує у 2021 році збільшити тариф на надання допомоги немовлятам у складних неонатальних випадках до 194 тис. грн

Про це повідомляє Урядовий портал.

"У наступному році НСЗУ пропонує збільшити середньозважений тариф на надання такої допомоги до 42 тис. грн, при цьому тариф за виходжування новонароджених з масою тіла до 1500 г сягатиме 194 тисяч грн. Але це напряму залежить від того чи відбудеться збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік, зокрема, до 5 % від ВВП", - йдеться у повідомленні.

За інформацією НСЗУ, в Україні щороку передчасно народжується близько 20 тис. немовлят, або кожен 15-й новонароджений. До впровадження програми медичних гарантій, практично усі фінансові витрати - близько 100 тис. грн - лягали на родини. За програмою медичних гарантій надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках є безоплатним для родини. При цьому за порятунок такого немовляти медичний заклад отримує кошти за підвищеним тарифом.

Так, за півроку за програмою безоплатну допомогу отримали близько 19,5 тис. передчасно народжених малюків. НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим. Цього року тариф на надання неонатальної допомоги у Програмі медичних гарантій становить від 26 тис. грн до 98 500 тис. грн. На загальну суму - 1,3 млрд грн. На сьогодні ці заклади отримали вже понад 716 млн грн.

У пресслужбі зазначили, що передчасно народжені немовлята безоплатно отримують медичні послуги на всіх етапах лікування, медикаментозну терапію та хірургічні втручання, догляд за передчасно з або без переведення до відділення інтенсивної терапії, проведення неінвазивної та інвазивної штучної вентиляції легень, виходжування після перебування у відділенні/палаті інтенсивної терапії, цілодобове повне або часткове парентеральне харчування, цілодобове лабораторне, рентгенологічне та ультразвукове обстеження, а також аудіологічний, офтальмологічний та метаболічний скринінги дітей. Дороговартісні препарати для передчасно народжених діток, зокрема, легеневі сурфактанти, перинатальні центри отримують додатково централізовано за держзакупівлями.

Крім того, за потреби такі немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку Національна служба здоров’я оплачує за окремим пакетом.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb