Зміна Виборчого кодексу незадовго до голосування суперечить міжнародним практикам, - спостерігачі ОБСЄ

У Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зазначають, що внесення змін до законодавства незадовго до проведення виборів в Україні, суперечить світовій практиці

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Зміни до Виборчого кодексу допомогли усунути деякі невідповідності, при цьому вони також містили деякі значні зміни, зокрема зміни до виборчої системи держави, які були схвалені безпосередньо незадовго до виборів, що суперечить загальним найкращим практикам у світі", - сказала керівник місії спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ Інгібйoрг Сольрун Гісладоттір.

За її словами, оновлений Виборчий кодекс є інклюзивним, однак заполітизованим в деяких моментах, і в ньому враховано не всі рекомендації ОБСЄ.

"Однією з позитивних змін українського виборчого законодавства є спрощення процедури реєстрації виборців, а також зміни виборчої адреси, як раніше рекомендувала наша організація. При цьому тільки 100 тис. виборців цього разу змогли скористатися цією можливістю", - сказала вона.

До позитивних моментів нового Виборчого кодексу керівник місії віднесла гендерну квоту для списків кандидатів у депутати.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb