Мали конфлікт інтересів: судді КСУ задекларували недостовірну інформацію, - НАЗК

Судді Конституційного Суду Ірина Завгородня та Сергій Головатий, які голосували 27 жовтня за скасування статті про недостовірну інформацію у деклараціях не мали права робити цього через конфлікт інтересів

Про це заявило Національне агентство з питань запобігання корупції.

"Це порушення статті 366–1 Кримінального кодексу України. Сьогодні судді голосували за визнання цієї статті неконституційною. Це свідчить про наявність у Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення. Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов", - заявили у НАЗК.

Голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що участь вказаних суддів у розгляді цієї справи ставить під питання об’єктивність рішення КСУ.

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування. Наразі текст рішення Конституційного Суду поки не оприлюднений, тож мотивація цього рішення невідома.

У деклараціях двох суддів КСУ - Ірини Завгородньої та Сергія Головатого  - НАЗК виявили ознаки декларування неправдивої інформації.

Так, у декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 млн грн. недостовірних відомостей. У декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb