Не весь газ в українських підземних сховищах належить Нафтогазу

В українських підземних сховищах зараз зберігається близько 28 млрд куб.м газу, але не весь цей обсяг належить Нафтогазу; частиною володіють приватні компанії

Про це заявив Олексій Хабатюк, заступник голови департаменту енергоефективності Нафтогазу, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі Еспресо.TV.

Він підтвердив, що не весь обсяг із близько 28 млрд куб. м у підземних сховищах належить Нафтогазу.

“Звичайно, там значна частина наша, але українськими сховищами користуються і українські компанії, а цьогоріч - і європейські компанії. Тому що Україна запропонувала європейцям вигідні умови”, - пояснив Хабатюк.

Він підкреслив, що іноземці платять українській компанії за зберігання і транспортування цього газу, і ці гроші залишаються в Україні.

Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій, застерігає: не весь газ зі сховищ в опалювальний сезон продаватимуть українським споживачам.

“Мабуть, третина цього газу (газу в українських газосховищах, - ред.) належить Нафтогазу. Решта - це газ приватних компаній української та закордонної юрисдикцій. Той факт, що цей газ не належить Нафтогазу і тим компаніям, які ймовірно можуть його постачати українським побутовим споживачам, оптимізму цим побутовим споживачам не надає”, - сказав Марунич.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb