"Україну чекає суддівський Майдан": соцмережі про скасування КСУ криміналу за приховування статків

Рішення Конституційного суду про скасування кримінального покарання за неправдиве декларування статків посадовцями обурило українське суспільство

Еспресо.TV представляє добірку дописів українців у соцмережах щодо рішення КСУ.

"Суддівський Майдан. Україну чекає суддівський Майдан. Бо президент, СБУ, ДБР та НАБУ, як виявилося, не в стані навести лад серед суддів. Тих, чиї дії загрожують національній безпеці та обороні", - написав журналіст Сергій Руденко.

"Конституційний суд зробив атаку на державний інститут, прекрасно розуміючи наслідки. Це тільки одне з багатьох рішень, які в серпні-жовтні 20-го синхронно і послідовно проводять Конституційний і Окружний адмінсуд проти антикорупційних структур. ... Тепер наше завдання, завдання громадянського суспільства, чинити тиск на владу, щоб знову вибити повернення декларацій і зупинити свавілля суддів. ... І ще - щоб не будувалося в країні, все буде розвалене, якщо ми не почнемо змінювати стрижень держави - судову систему. ... Громадянське суспільство залишається єдиним захистом антикорупційних реформ", - написав журналіст Юрій Бутусов.

"Під час Майдану було правило - не знаєш, що робити, сумніваєшся чи панікуєш - йди на Майдан, стане краще. Поки що приходиться замінювати це пробіжками, аби хоч якось утилізувати злість, яку відчуваєш в бік Конституційного Суду, ОАСК та їх ляльководів", - написав ексзаступник голови Мінекономрозвитку, ексочільник Держмитслужби Максим Нефьодов.

"Створення незалежних антикорупційних органів і введення е-екларування було обов'язковою умовою безвізу. Прийняття цих законів, відкриття інформації про статки чиновників  і стали тією електоральною революцією, яка змінила політичний ландшафт суспільства. Люди вивчали декларації політиків, це стало найзахопливішим чтивом. ... Наша команда впровадила антикорупційну реформу. В епоху Зеленського її ліквідували. Ці закони точно не були ідеальними, вони непросто приймалися, під улюлюкання "антикорупціонерів", точно потребували вдосконалення, але  не ліквідації. Ці рішення матимуть вкрай негативні наслідки для країни, населення якої, як ми пам'ятаємо, ще 2 дні тому "проголосувало" за пожиттєве для корупціонерів, а МВФ відмовив в черговому транші через непрозоре обрання конкурсної комісії САП", - написала нардепка від "Євросолідарності" Ірина Геращенко.

"Сказати, що я в шоці, це нічого не сказати... А далі шо? А судді хто? Залишається Є-Data, Прозорро та державний реєстр", - написала громадська діячка Анастасія Розлуцька.

"Конституційний суд став колективним молодшим братом Віктора Януковича. Рішення про фактичне скасування системи електронного декларування - це загроза всьому, що було зроблено на шляху до цивілізованого світу за останні 7 років. Десяток рабів у будівлі на Жилянській хочуть поставити на коліна і зробити рабами корупції, цинізму і митних схем цілу країну", - написав екснардеп Мустафа Найєм.

Це - чергова хвиля корупційного реваншу в Україні і це матиме серйозні наслідки для держави. Саме так розцінюю рішення КСУ про визнання неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. І президент, і його представник в КС знали про таке подання депутатів. Тож треба було їм представити чітку позицію, яку, на моє переконання, суд би врахував. Чому не діяли? Кому це вигідно? На моє переконання, в парламенті треба негайно вносити зміни до законів і повертати жорстку кримінальну відповідальність топчиновників, держслужбовців та депутатів, за недостовірне декларування та збагачення у владі. Час діяти рішуче і жорстко: за корупцію має бути автоматичне позбавлення мандату народного депутата у Верховній Раді", - написав ексголова СБУ Валентин Наливайченко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb