В Україні визначили 1500 км доріг для передачі у концесію, - Криклій

Мінінфраструктури, Укравтодор, Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація в Україні презентували Першу програму державно-приватного партнерства (ДПП) у дорожній галузі, у рамках якої були відібрані перші шість ділянок доріг для передачі у концесію

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

Згідно з повідомленням, шість ділянок доріг загальною протяжністю 1500 км були відібрані для потенційних пілотних проєктів державно-приватного партнерства на першому етапі програми.

Зокрема, до переліку увійшли проєкти поточного і капітального ремонту дороги Харків-Дніпро-Запоріжжя (М-29, М-04, М-18) з орієнтовним обсягом початкових інвестицій $370 млн; поточний ремонт дороги Бориспіль-Полтава (М-03) з орієнтовним обсягом початкових інвестицій $180 млн; реконструкція, капітальний і поточний ремонти та будівництво нового об'їзду населеного пункту на дорозі Херсон-Миколаїв (М-14, $310 млн); капітальний і поточний ремонти дороги Київ-Житомир-Рівне (М-06, $370 млн); реконструкція, поточний і капітальний ремонт дороги Ягодин-Ковель-Луцьк (М-07, М-19) з орієнтовним обсягом початкових інвестицій $240 млн; реконструкція, капремонт і будівництво нового об'їзду населеного пункту на дорозі Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв (М-04, Н11) з орієнтовним обсягом початкових інвестицій $290 млн.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, модель, запропонована першою програмою ДПП у дорожній галузі, дозволить нарешті залучити приватних інвесторів на ринок українських автошляхів. 

"У середньостроковій перспективі ми зможемо залучити понад 9 млрд доларів приватних інвестицій для відновлення та обслуговування понад 4500 км доріг державного значення", - цитує видання слова Криклія.

Він зазначив, що це "не про платні автошляхи", а про "дороги в розстрочку", коли держава залучає приватні інвестиції у будівництво, а інвестор реалізує проєкт за свої гроші та після здачі дороги в експлуатацію отримує платежі від держави. 

Міністр також додав, що міжнародні консультанти, залучені Групою Світового банку, вже завершили попереднє техніко-економічне обґрунтування шести пілотних ділянок доріг, які були відібрані для першого етапу проєкту та будуть передані в експлуатацію протягом наступних двох років.

За словами Криклія, всі проєкти передбачають подальше утримання дороги інвестором протягом наступних 20-25 років. При цьому перші шість пілотів відбиралися таким чином, щоб досягнути максимального економічного ефекту від вкладених коштів і щоб якомога більше українців відчули покращення дорожньої інфраструктури.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb