Столичний сміттєспалювальний завод “Енергія” отримає нову систему очистки газів від заводу “Прогрес”

Єдиний сміттєспалювальний завод в Україні - "Енергія" - отримає системи хімічного очищення димових газів. За результатами тендеру, саме ТОВ “Бердичівський машинобудівний завод “Прогрес” забезпечить технічне переоснащення. Вартість усіх робіт становить 845 мільйонів гривень

"Це сучасна система хімічної очистки напівсухим методом. Його застосовують у  багатьох європейських країнах. Він зарекомендував себе як найефективніший метод очистки  супутніх  газів при спалюванні сміття", - зазначає  директор Бердичівського ТОВ “БМЗ “Прогрес” Юрій Маркевич.

Після впровадження нової системи, концентрація забруднюючих речовин у повітрі столиці максимально знизиться, зазначає засновник ТОВ “БМЗ “Прогрес” Артем Зайцев:  “В Україні зараз дві наші системи в стадії реалізації. Це черговий об’єкт, який буде уведений в експлуатацію і відповідатиме європейським нормам викидів”.

Укладання договору про співпрацю відбулося нещодавно, а вже зараз на території сміттєспалювального заводу тривають підготовчі роботи до монтажу  очисної системи. 

Будівництво системи хімочистки димових газів здійснюватиметься в наступні кілька етапів, пояснює Юрій Маркевич. "На першому  буде збудована колона-охолоджувач, у якій буде знижуватися температура. Потім змонтуємо реактор, у якому відбувається основна хімічна реакція по вилученню шкідливих речовин, що  відходять від газів. А далі стоятиме рукавний фільтр, який на собі буде приймати всі шкідливі речовини".

Закінчити будівництво очисних систем керівництво заводів "Прогрес" та "Енергія" планує до кінця зими 2022 року. А залучення інвестицій до технічного переоснащення підприємств створить ще більші переспективи для розвитку української промисловості. Коли устаткування європейської якості можна замовляти не в Європі, а в українських виробників.