Цей день в історії: Мартін Лютер оприлюднив свої 95 тез, а з Мавзолею винесли тіло Сталіна

31 жовтня 1517 року монах ордену августинців, професор філософії і теології університету Віттенберга Мартін Лютер обнародував текст з 95 тезами про індульгенцію, в котрих виступив проти пов'язаних з нею фінансових зловживань. Вони дуже швидко поширилися по всій Німеччині, що, фактично, стало початком протестантської Реформації

Про це розповідає Еспресо.TV з посиланням на освітній проєкт JNSM.

Богослов, зокрема, стверджував, що гріхи відпускає не Папа римський, а сам Господь, що покаяння здійснюється не в акті таїнства, а триває все життя і у Папи немає ніяких особливих прав відпускати гріхи.

У січні 1521 року папа римський Лев X, побоюючись, що вчення Лютера підірве устої церкви і поставить під сумнів верховенство понтифіка у християнському світі, піддав Лютера анафемі. У 1521 році Лютеру на засіданні рейхстагу у Вормсі було надано можливість зректися своїх поглядів, але він ще раз обгрунтував їх, завершивши словами: "На цьому я стою і не можу інакше". У відповідь рейхстаг заборонив поширення та читання творів Лютера, а імператор Священної Римської імперії видав едикт про арешт професора. Але він так і не був виконанний завдяки саксонському курфюсту Фрідріху Мудрому, котрий взяв Лютера під свій захист у замку Вартбург.

А 31 жовтня 1961 року, згідно із одноголосно прийнятим XXII з'їздом КПРС рішенням, тіло радянського диктатора Йосифа Сталіна було винесено із мавзолею на Червоній площі у Москві і перезаховане біля Кремлівської стіни. При цьому надпис на фронтоні мавзолею було закрито білим полотнищем з надписом "Ленін" - до виготовлення відповідних мармурових букв. До того там було два написи: згори - "Ленін", знизу - "Сталін".

Інші події 31 жовтня:

1905 - в Одесі почався єврейський погром, який протягом наступних двох днів охопив усе місто;

1975 - гурт Queen випустив один із найвідоміших своїх синглів Bohemian Rhapsody;

1984 - від рук власних охоронців загинула прем'єр-міністр Індії Індіра Ганді;

1992 - Павло Іван II реабілітував італійського астронома Галілео Галілея;

1999 - фін Міка Хаккінен вдруге підряд став чемпіоном світу з перегонів "Формула-1";

2011 - у Манілі (Філіппіни) народився 7-мільярдний житель Землі.