На "плівках" щодо ОАСК схожі на Вовка, Богдана і Портнова голоси обговорювали призначення Тупицького головою КСУ, - журналіст

НАБУ серед записів в кабінеті голови Окружного адміністративного суду Павла Вовка виявило записи розмов Вовка з ексочільником Офісу президента Андрієм Богданом і з ексзаступником голови АП часів Януковича Андрієм Портновим про призначення головою Конституційного суду Олександра Тупицького

Про це повідомив головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов у Facebook.

"НАБУ серед записів в кабінеті голови ОАСК Павла Вовка виявило записи розмов Вовка з колишнім главою Офісу президента Богданом і з неофіційним "куратором" судової системи при ОП Андрієм Портновим про призначення головою Конституційного Суду Олександра Тупицького (або, скажімо юридично точно, це якісь вкрай схожі на них голоси)", - написав він.

На записах обговорюють призначення Тупицького головою суду, а також завдання, які він повинен виконати після призначення.

"Ці записи необхідно опублікувати, щоб суспільство могло їм дати оцінку напередодні доленосних рішень по КС", - вважає Бутусов.

Він зазначив, що Тупицький був обраний головою Конституційного Суду у вересні 2019 року, а суддею КСУ його обрали у 2013-му, ще за перебування Портновим заступником голови АП.

"У зв'язку з міжнародним резонансом, пов'язаних з діями Тупицького і заявою секретаря РНБО Олексія Данілова, що в діях КС є російський слід і зовнішній тиск, пропоную президенту України і Верховній Раді вимагати негайного розслідування всіх матеріалів НАБУ, які стосуються порядку призначення Тупицького главою КС, і розгляду питання про відповідальність фігурантів записів. Не виключено, що рішення Конституційного Суду могли бути спровоковані впливом на Тупицького ряду високопоставлених посадових осіб і політиків. Очевидно, що без прослуховування цих записів Верховна Рада не зможе прийняти об'єктивне рішення в цій справі. А якщо слідство дійде висновку, що до впливу на рішення Конституційного Суду причетний сам Офіс президента, то криза викличе питання про відповідальність і перезавантаження не тільки КС, а й ОП", - додав Бутусов.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb