"Ось чому потрібна деколонізація": Інститут нацпам'яті випустив освітній мультфільм про давні назви русифікованих міст

3 листопада Український інститут національної пам'яті випустив освітній ролик "Південь без міфів: концепція "Новоросії", де розповів про давні назви Павлограду, Олександрії, Маріуполя та інших міст степового півдня

Відповідний мультфільм Український інститут національної пам’яті поширив у соцмережах та на YouTube.

"А чи знали ви, що міста Нікополь, Овідіополь, Маріуполь, Одеса та ще багато південних міст України мали зовсім інші назви до приходу на ці землі Російської імперії?" - запитують автори ролика.

Відео з нової просвітницької кампанії Українського інституту національної пам'яті #ПівденьБезМіфів саме про те, як колонізація Півдня України Російською імперією знищила питомі козацькі та татарські поселення.

"Російська імперія створила потужний міфологічний наратив про власну колонізацію Північного Причорномор'я, свідомо ігноруючи історичні факти про цей край. Сучасна Росія використовує цю міфологію для виправдання власної агресії проти України", - зазначили в УІНП.

В Інституті підкреслили, що яскравим прикладом такого міфологічного наративу є концепція Новоросії, яка в Російській імперії окреслювала колонізацію Півдня України, що охоплював "стирання" козацьких та татарських поселень та заселенням російського населення на ці простори.

"Водночас сьогодні влада сучасної Росії висловлює претензії на південні та східні області України та виправдовує свою агресію, обґрунтовуючи це саме концепцією Новоросії, як питомо російської території. Кампанія #ПівденьБезМіфів покликана розповісти історичні факти про степову Україну, зокрема висвітлити внесок українських козаків та кримських татар у розвиток краю", - наголосили в Інституті нацпам'яті.

Відзначимо, даний ролик - четвертий із серії освітніх відео про Український Південь. В серії присутні ролики про Дніпро-Кодак, Одесу-Кочубіїв-Хаджибей та Маріуполь.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо