НАЗК тепер може перевіряти тільки суддів, - очільник агентства

Після рішення Конституційного суду НАЗК має можливість перевіряти тільки суддів

Про це в інтерв'ю DW розповів голова НАЗК Олександр Новіков.

За його словами, конвенція ООН проти корупції конкретно визначає, чим повинен займатися орган запобігання корупції: контролем за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів, контролем за декларуванням і перевірками декларацій. 

"Рішенням КСУ ці функції НАЗК тепер заблоковані. Однак закон України про судоустрій і статус суддів окремо регулює те, що декларації суддів повинні перевірятися раз в 5 років. І ми готуємо наказ про перевірки цих декларацій. Тобто позиція КСУ настільки непослідовна, що ми не можемо нікого перевіряти, крім суддів. Хоча вони приймали це рішення, щоб ми не могли перевіряти суддів", - розповів він.

За його словами, зараз у НАЗК 180 декларацій суддів. Зокрема, була підтверджена чесність більшої частини членів Верховного Суду, тільки у одного судді встановили "недостовірні відомості на кримінал". Також Агентство встановило недостовірні відомості у суддів КСУ. Йдеться про Сергія Головатого, який не задекларував 3,6 млн грн. Також після рішення КСУ НАЗК встановило, що голова суду Олександр Тупицький не задекларував земельну ділянку в Криму, пояснив Новіков.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо