Рішення КСУ щодо е-декларацій поставило під загрозу співпрацю зі Світовим банком та МВФ, - Марченко

Рішення Конституційного суду України (КСУ) щодо електронних декларацій поставило під загрозу співпрацю України зі Світовим банком та Міжнародним валютним фондом (МВФ)

Про це написав міністр фінансів Сергій Марченко у колонці для 24 каналу.

"Будь-яку нашу спробу заблокувати антикорупційні реформи наші партнери вважають чорною міткою. І це - справедливе бачення. Адже ми погодилися на такі умови і ці реформи відповідають запиту суспільства. Саме це, власне, дозволило досягти сприятливих домовленостей і отримати довіру партнерів", - написав Марченко.

За його словами, рішення КСУ порушило цю довіру і, як наслідок, ускладнило комунікацію уряду з міжнародними партнерами. 

"Маю підстави стверджувати, що без законодавчого врегулювання цього питання міжнародні партнери заблокують нам усі фінансові угоди", - підкреслив міністр.

Марченко зазначив, що, за оцінками керівної ланки Світового банку щодо рішення КСУ стосовно е-декларацій, Україна порушує свої зобов'язання за укладеними домовленостями, що ставить під загрозу усі проєкти Банку з Україною - на близько $2,23 млрд.

"Якщо оперувати мовою цифр, то ризикуємо цього року втратити два транші МВФ по $700 млн, а також – 600 млн євро в рамках допомоги ЄС і $350 млн – від Світового банку. А наступного – ще $1.5 млрд від МВФ, 600 млн євро від ЄС і $350 млн Світового банку", - додав Марченко.

Крім того, він додав, що наразі існує ризик вимог дострокового повернення виділених коштів - близько $10,7 млрд грн від МВФ і 2,2 млрд євро від ЄС.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb