Вирішили захистити себе від НАЗК, - заступник голови ОПУ про рішення КСУ щодо е-декларування

Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов зазначив, що е-декларування було лише формальним приводом для Конституційного суду та навів приклад закону про люстрацію, який КСУ розглядає понад 6 років

Про це заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов розповів у інтерв'ю для LB.ua.

Смирнов відзначив, що судячи з поведінки суддів КСУ, а особливо - виступу голови Конституційного суду Олександра тупицького на брифінгу, - формальний та неформальний привід демаршу з'явився набагато раніше від скасування е-декларацій.

"Судячи з першого брифінгу пана Тупицького (від 30 жовтня, - ред..), формальний і неформальний привід виник задовго до рішення по НАЗК. Приклад - питання люстрації. Коли Тупицького запитують: чому за шість років досі не винесено рішення (згідно із законом про люстрацію - Ред.), а він відповідає: "Тому що справа вибухонебезпечна". Що це за оцінка? Чи може голова КСУ на брифінгу давати характеристику конкретній судовій кейсу або ситуації, яка знаходиться на вирішенні в КСУ, через призму "вибухонебезпечності"?" - прокоментував Смирнов.

Читайте також: Нардепи принесли до КСУ свій заклик до добровільної відставки суддів

Смирнов не проминув увагою того, що Тупицький сам заявив, що під час розгляду е-декларування суд вийшов за межі Конституційного представлення, тобто розглянув більше статей закону, ніж того просили ініціатори звернення - депутати ОПЗЖ СН та позафракційні.

"Йдемо далі. Відомо, що на момент розгляду питання про НАЗК, ряд суддів - зокрема, суддя-доповідач Сліденко - перебували в стані очевидного конфлікту інтересів. За інформацією самого НАЗК і за інформацією, заявленоюї в клопотанні представника президента в КСУ, у НАЗК були питання до суддів в частині зазначення недостовірних даних у деклараціях. Очевидно, такі судді повинні були усунутися від розгляду і прийняття рішення по даній справі", - додав заступник голови ОПУ.

"Рішення по НАЗК - його, скажімо так, основне зерно - зводиться до того, що судова система вирішила себе захистити від дій центрального органу виконавчої влади - Національного агентства з протидії корупції, від контрольних функцій щодо суддів", - підсумував Смирнов.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо