В Галереї музею “Становлення української нації” презентують унікальний артефакт

Громадська спілка “Народний Музей України” вперше публічно презентує унікальних артефакт — “Трипільську Усмішку” із колекції “Колиска цивілізацій” — збірки, присвяченої прадавній цивілізації трипільців - українців, що жили в межах сучасної України у 7000 - 2000 роках до н.е.

Назва експонату прямо пов’язана із зображенням на ньому — візуально 4 овали схожі на обличчя з усмішкою. Такий життєствердний символ є актуальним і потрібним сучасним українцям у контексті антиукраїнської цивілізаційної війни, завдання котрої — не лише захоплення територій, а й знищення української ідентичності, кілька тисячолітньої тяглости української історії та культури.

“Трипільська Усмішка” — найдавніша усмішка у світі. За оцінкою доктора історичних наук Михайла Відейка, вік “Трипільської Усмішки” — 4100 – 4000 років до н.е. Експонат є конічною мискою з двостороннім розписом темно-коричневою фарбою по світло-коричневому ангобу. За різними версіями, в формі усмішки зображено різні місячні фази (8 зображень повного місяця, 6 у фазі зростання і 6 — старіння, всього 20 зображень).

“Трипільська Усмішка” експонуватиметься в “Музеї Становлення української нації” протягом одного року.