Міжнародні резерви України у жовтні скоротилися до $26,1 млрд, - НБУ

Міжнародні резерви України у жовтні скоротилися на 1,5% і склали $26,1 млрд в еквіваленті

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, станом на 1 листопада міжнародні резерви України за попередніми даними становили $26,1 млн (в еквіваленті). У жовтні вони зменшилися на 1,5% внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави і проведення валютних інтервенцій Національним банком для згладжування курсових коливань на валютному ринку.

Зазначається, що динаміку резервів упродовж жовтня визначали операції уряду з управління державним боргом. Так, загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив $381 млн. Зокрема, $213,3 млн були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих в іноземній валюті, $78,0 млн – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду становили $188,0 млн (в еквіваленті).

Крім того, на динаміку міжнародних резервів впродовж місяця вплинули операції НБУ на міжбанківському валютному ринку. В окремі дні жовтня попит на валюту на міжбанківському валютному ринку перевищував пропозицію унаслідок пожвавлення ділової активності, у тому числі активізації імпортерів. Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму $191,3 млн.

Також зазначається, що вартість фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют зменшилася на $1,1 млн.

В НБУ зазначили, що поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і НБУ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb