Шмигаль: за десять років Україна отримає до $85 млрд від розвитку ринку землі

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, за десять років Україна отримає до $85 млрд від розвитку ринку сільськогосподарської землі, а її вартість за гектар за цей час збільшиться, фактично, у п'ять разів

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час презентації Аудиту української економіки та векторів економічного розвитку до 2030 року.

"За десять років український валовий внутрішній продукт отримає до $85 млрд від розвитку ринку землі. Її середня вартість за гектар зросте фактично в п'ять разів", - сказав Шмигаль.

За словами прем'єра, Україна недовикористала свій земельний потенціал на $85 млрд. Оскільки вільне розпорядження землею було обмежене, її цінність була занижена в разі. Крім того, був загальмований, а подекуди і зупинений, розвиток зрошення та інвестиції у сільське господарство.

Крім того, за словами Шмигаля, Україна має нереалізований потенціал з використання водних ресурсів, який оцінюється у $12 млрд, а також лісових - у $40 млрд.

"Ми мали розширювати площі наших лісів і використовувати деревину переважно для розвитку власного меблевого виробництва. Лише зміна орієнтирів по експорту сировини на виробництво власної продукції дасть країні, як мінімум, $40 млрд за 10 років", - зазначив він.

Шмигаль додав, що Україна роками ігнорувала розвиток гідроенергетики, цей потенціал використовується лише на половину. Потенціал аквакультури, розвиток рибного господарства використовується лише на чверть, зрошення змель розвинуто менш ніж на 20%.

Так, за словами прем'єра, ефективна система зрошення у південних областях України дала б можливість збільшити врожаї у 2,5-3 рази.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb