Туреччина прагне контролювати енергоресурси з Каспійського моря і Центральної Азії, - президент Вірменії Армен Саркісян

Туреччина втрутилася у конфлікт Вірменії та Азербайджану в Нагірному Карабаху задля отримання важелів впливу на Європу, головним з яких є економіка

З такою заявою вірменський президент Армен Саркісян виступив в інтерв'ю авторитному бельгіському часопису La Libre Belgique, передає Еспресо.TV.  

"Основна її (Туреччини - ред.) мета - Європа. В руках у Туреччині багато гральних карт. Одна з них - енергетика. Туреччина була країною-покупцем енергії. Тепер вони хочуть мати своє власне, під власним контролем. І коли газ і нафта з Каспійського моря підуть в Європу, це буде через Трансанатолійський (TANAP), а потім Трансадріатичний (TAP) трубопроводи. Туреччина хоче контролювати потік енергоресурсів з Каспійського моря та Центральної Азії. Від неї будуть залежати країни Центральної Азії, а також Південної Європи", - зазначив президент Вірменії.

Читайте такожЦибулько пояснив, як можна було уникнути війни між Азербайджаном та Вірменією

Як наголосив Саркісян, якби Туреччина не втрутилася, "Нагорний Карабах і Азербайджан, ймовірно, прийшли б до припинення вогню". Однак, за його словами, на заваді цьому стали великі геополітичні амбіції Анкари.

"У Туреччині значно ширший порядок денний: Сирія, Ірак, Лівія, Єгипет, східне Середземномор'я. Вона всюди створює нестабільність, тим самим порушуючи статус-кво, і все для того, щоб зміцнити свою роль", - додав вірменський президент.

Довідка

67-річний Армен Саркісян є знаним вірменським фахівцем з міжнародної економіки. Має науковий ступінь кандидата фізикоматематичних наук.

Ще за доби радянського "Застою" викладав у Кембріджі.

Протягом 20 років (1998-2018) працював послом Вірменії у Лондоні.

Консультував такі міжнародні компанії як Alcatel, Bank of America, Merril Lynch тощо.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb