НАБУ направило до суду справу проти ексміністра інфраструктури Омеляна

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) направило до суду справу проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

Згідно з повідомленням, детективи НАБУ завершили досудове розслідування кримінального провадження за фактом ймовірних незаконних дій ексміністра інфраструктури, які призвели до недоотримання держбюджетомм 30,5 млн грн. Обвинувальний акт скеровано до суду 6 листопада.

За даними слідства, ексміністр у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%, у той час як один із цих зборів - адміністративний - є дохідною частиною держбюджету. Таким чином, змінити його могла лише Верховна Рада, а не міністр. Крім того, Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет.

"У підсумку рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримало 173,1 млн грн", - зазначили у пресслужбі.

Зазначається, що ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

У НАБУ зазначили, що розслідування цих фактів здійснювалося з 2019 року. У червні 2020 року Омеляну повідомили про підозру. 14 серпня детективи відомства завершили розслідування та відкрили ексміністру матеріали слідства для ознайомлення перед направленням обвинувального акту в суд.

У пресслужбі додали, що це - друге розслідування нібито незаконних дій посадовця. Справа щодо незаконного збагачення та декларування недостовірної інформації ексміністром була скерована до суду у лютому 2019 року, але у липні 2020 року провадження закрили у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb