У Мінських домовленостях треба змінити черговість дій, - Кравчук дав інтерв'ю ТАСС

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук дав інтерв'ю російському виданню, він розповів про кроки "Плану дій на Донбасі"

Про це Кравчук сказав в інтерв'ю російському виданню ТАСС, передає 24 канал.

Рада планує ухвалити закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі, однак закріплювати особливий статус регіону в Конституції не буде. За словами лідера української делегації в ТКГ, це неможливо, допоки на окупованій території перебувають незаконні збройні формування.

"У Конституції не може бути прописане місцеве самоврядування для певної території з незаконними формуваннями. Тоді це вже федеративна держава з небаченою раніше у світі формою існування", – наголосив Кравчук.

Аби надати Донбасу особливий статус, спершу необхідно відновити контроль на території. Україна проведе місцеві вибори на Донбасі тільки тоді, коли повністю контролюватиме територію.

"Верховна Рада підготує такий спеціальний закон про вибори. Я не виключаю, що він може передбачати не обов'язково пропорційну систему партій. Може, це буде мажоритарна система", – сказав Кравчук.

Водночас закон про амністію парламент ухвалить виключно після виборів. Для того, щоб визначити людей, які підпадають під амністію можуть створити спеціальну комісію, до якої увійдуть представники місцевої влади. 

За словами Кравчука, у мінських домовленостях необхідно змінити черговість дій. Зокрема мова йде про вибори на Донбасі та відновлення контролю на кордоні з Росією. Це передбачено у "Плані дій по Донбасу".

"Я докладу всіх зусилля, щоб переконати своїх шукати нові формати в міжнародному співтоваристві, і ми будемо їх шукати, тому що для нас мир – головне", – зауважив політик.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb