Українські міста зможуть оновити громадський транспорт за рахунок кредиту ЄІБ

Міста України зможуть придбати новий громадський транспорт за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у рамках проєкту "Міський громадський транспорт України"

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Згідно з повідомленням, у рамках проєкту "Міський громадський транспорт України", який реалізовується з використанням кредитних коштів ЄІБ, міста України мають можливість оновити та розширити свій парт громадського транспорту, розвинути мережу маршрутів та провести ремонтні роботи в депо.

Зокрема, вже підписано перші договори на придбання сучасних низькопідлогових тролейбусів для Луцька на 4,3 млн євро, Харкова - на 10 млн євро та Сум - на 4 млн євро. Зазначається, що Суми отримають 19 тролейбусів, Луцьк - 29, Харків - 49.

У Мінфіні зазначили, що кредитні кошти надаються на строк до 12-13 років із кредитними канікулами до 2-3 років та під 2-5,75% рінчих.

За інформацією відомства, участь у проєкті також беруть Івано-Франківськ, Біла Церква, Київ, Львів, Кременчук, Одеса, Тернопіль, Чернігів. 

Загалом на реалізацію проєкту ЄІБ виділив 200 млн євро. Ці кошти будуть спрямовані на придбання нових тролейбусів, трамваїв, вагонів метро, автобусів, будівництво та реконструкцію тролейбусних та трамвайних ліній, депо.

У пресслужбі зазначили, що наразі Мінфін спільно з Міністерством інфраструктури працює над запуском другого проєкту розвитку міського громадського транспорту на загальну суму 400 млн євро. Це відкриє можливість для українських міст покращити транспортну систему та залучити кредитні кошти на вирішення проблем громадського транспорту.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb