Чиновник НБУ, який готував догани Рожковій та Сологубу, придбав люксовий Mercedes за півціни, - розслідування Delo.ua

Чиновник НБУ, який написав догану першому заступнику голови НБУ Катерині Рожковій та заступнику голови правління НБУ Дмитру Сологубу, вказав у декларації придбання Mercedes GL 500 за 423 тис. грн

Про це йдеться в розслдуванні журналістів delo.ua.

Голова департаменту НБУ Віктор Григорчук вказав у декларації Mercedes GL 500 за 423 тис. грн прийого ринковій вартості у майже мільйон грн.

За інформацією журналістів, догану готували три чиновники Нацбанку - Владислав Бідненко, Віктор Григорчук та Олександр Вавдійчик. Журналісти заявляють, що всі троє діяли за вказівкою глави НБУ, Кирила Шевченка, і отримали за цю діяльність премії. Курував процес його ставленик і права рука, глава Офісу правління Національного банку Олександр Присяжнюк.

Читайте також: Догана виглядає як знак до звільнення, - Рожкова

За інформацією видання, безпосереднім виконавцем призначили начальника управління претензійно-позовної роботи юрдепартаменту Віктора Григорчука. 

За 2 тижні до винесення догани 5 жовтня (тобто, коли юридичні документи вже повинні були готуватися, а лояльність Віктора Григорчука новому керівництву вже була доведена), Григорчук купив позашляховик Mercedes-Benz GL 500 за безпрецедентно низькою ціною. Або з такою ж неймовірною для ринку знижкою. Згідно з декларацією чиновника, ця покупка обійшлася йому в 423 тис. грн, тобто приблизно $15 тис.

Журналісти зазначають, що на відповідних сайтах з продажу б / у автомобілів ринкова ціна на автомобіль даної марки 2013 року випуску стартує з мінімум $ 30 тис. Максимум же складає і зовсім $ 75 тис. В результаті вивчення даних агрегаторів оголошень журналістам вдалося встановити, який саме автомобіль купив Григорчук, і навіть знайти оголошення про продаж цього автомобіля.

Цей конкретний Mercedes GL 500 продавався за $ 33,3 тис. Аналогічне оголошення з продажу цього автомобіля було і на сайті https://auto.ria.com/. Однак воно вже видалено і залишилося тільки в кеші агрегаторів. Там ціна цього автомобіля складала зовсім $ 39,3 тис.

Водночас, журналісти наголошують, що продавець елітного авто - Петро Лук'яненко - є також директором ТОВ "Техметпромбуд", яке є фігурантом кримінального провадження №42016000000002035 від 4 серпня 2016 року по ознаками кримінальних злочинів, передбачених статтями 364 і 212 Кримінального кодексу України "Зловживання владою або службовим становищем та ухилення від сплати податків".

Згідно з матеріалами справи, ТОВ "Техметпромбуд" числиться серед компаній, які були бенефіціарами формування податкового кредиту за рахунок ризикової групи товарів від прокладок конвертаційного центру на суму понад 500 млн грн.

Як наголошують журналісти, не дивлячись на підозру у діяльності конвертцентру ТОВ "Техметпромбуд" виграв тендер КП "Київський метрополітен" на суму 1 294 000 грн.

Журналісти Delo.ua зателефонували Лук'яненку та запитали його про ціну проданого авто.

Той запевнив, що продав зазначений Merсedes "крепко за 30 тисяч доларів". У відповідь на питання, чому в такому випадку Григорчук задекларував куплений у нього автомобіль за $15 тис., продавець машини почав ухилятися від чітких формулювань.

"Це питання до кого? Я ж не вказував у декларації, задайте його (це питання - Ред.) Григорчуку ... Якщо він вказав за 15 в декларації, значить за 15", - відповів Петро Лук'яненко.

При цьому, як зазначають журналісти, він став активно розхвалювати Віктора Григорчука як чиновника, кілька разів повторивши, що таких б на держслужбі побільше.

"Але якщо ви говорите про Григорчука Віктора, який працює в Національному банку, то прекрасний хлопець, на якого треба рівнятися. Я багато читав його статей, молодець, правильна людина на правильному місці, з точки зору держави. На відміну від багатьох сучасних чиновників" , - сказав Лук'яненко.