В Україні на 103 році життя померла остання ветеранка Зимової війни між СРСР та Фінляндією

10 листопада у Києві на 103-му році життя померла Катерина Прохорівна Толстая - остання учасниця війни між СРСР та Фінляндією, яка жила в Україні

Про це повідомляє українська служба ВВС.

Останній відомій учасниці вторгнення СРСР у Фінляндію, яка проживала в Україні 30 жовтня виповнилось 102 роки.

Катерина Прохорівна Толстая пройшла війну військовим медиком.  До 80-ї річниці початку війни ВВС розшукала Катерину Прохорівну та зробила з нею інтерв'ю.

Разом з донькою Тетяною Зініч вона жила поруч з Парком слави біля Києво-Печерської лаври у столиці.

На радянсько-фінську війну її мобілізували в 21 рік, тоді вона закінчувала навчання на медика у Харкові.

У 1941 році Катерина Прохорівна пішла на війну у медичну службу і пройшла її до Берліна. Серед її нагород - за звільнення Варшави та взяття Берліна.

Після Другої світової війни Катерина Толстая повернулась до Харкова і там познайомилась з майбутнім чоловіком - військовим пілотом. Вона виростила трьох дітей й працювала до пенсії сільським медиком на Полтавщины.

Українська служба ВВС розповыдаэ, що Катерина Толстая давно змогла оформити собі статус учасника бойових дій та отримати пільги. Проте оформити пільги як інваліду війни було неможливо, особливо в часи СРСР.

Як пояснила Катерина Толстая в останньому прижиттєвому інтерв'ю, до 2015 року в Україні надавались пільги ветеранами "Великої Вітчизняної", яку рахували з червня 1941 року. Після закону про декомунізацію, пільги почали поширюватись на ветеранів саме Другої світової, частиною якої була Зимова війна.

Фото - ВВС:

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо