Оман та Україна вперше провели переговори на рівні заступників міністрів МЗС

12 листопада у режимі відеоконференції відбулися переговори між заступником міністра закордонних справ України Дмитром Сеніком та заступником міністра закордонних справ Султанату Оман Халіфою аль-Харті

Про це повідомляє прес-служба МЗС у Telegram.

Зазначається, що переговори на рівні заступників глав МЗС двох країн проводилися вперше в історії двосторонніх відносин. 

Читайте також: "Це виглядало, як депортація президента України": політолог про оплату перельоту Зеленського з Оману до Києва

Заступники міістрів відзначили важливість підтримання політичного діалогу між Україною та Оманом, зокрема у форматі регулярних консультацій між зовнішньополітичними відомствами. Український дипломат Дмитро Сенік запросив Халіфу аль-Харті відвідати Україну. 

Оманська сторона також привітала ініціативу заступника міністра організувати візит бізнес-делегації до Маскату з метою активізації контактів між товаровиробниками.

Читайте також: Офіс президента дав відповідь про візит Зеленського до Оману: поїздка не мала офіційного статусу

"Україна та Оман мають значний потенціал для розширення торговельно-економічного співробітництва. Зокрема, збільшення обсягів поставок української сільськогосподарської та харчової продукції на оманський ринок дозволить підвищити рівень продовольчої безпеки Султанату", – наголосив Дмитро Сенік.

Зазначимо, товарообіг товарами між Україною та Оманом у 2019 році склав 89,1 млн. дол. США (на вітчизняний експорт припало 79,45 млн. дол. США). У січні-серпні 2020 року він дорівнював 78,88 млн. дол. США (з яких український експорт – 63,78 млн. дол. США). 

Читайте також: "У діях політичного керівництва є ознаки державної зради. Їх коріння треба шукати в Омані", - Безсмертний

У грудні 2018 року м. Маскат відвідала експортна місія українських товаровиробників. У квітні та жовтні 2019 року відбулись українсько-оманські бізнес-форуми за участю делегацій регіональних ТПП провінцій Північна Аш-Шаркія та Аль-Буреймі. 6 листопада 2019 року у м. Маскат відбувся перший раунд політичних консультацій між МЗС України та Султанату Оман.