"Росії не вдасться уникнути відповідальності": МЗС про рішення міжнародного морського трибуналу в Гаазі

12 листопада українське МЗС прокоментувало рішення міжнародного арбітражу щодо призупинення розгляду справи по суті через оскарження Росією юрисдикції

Про це йдеться в заяві українського міністрества закордонних справ.

"Сьогодні (12 листопада, - Ред.) Арбітражний трибунал, сформований відповідно до додатку VII Конвенції ООН з морського права, виніс рішення щодо біфуркації провадження (розділення його на 2 стадії – юрисдикційну та по суті) у справі між Україною та РФ щодо затримання 3 військово-морських суден та членів їхніх екіпажів", - відзначили у міністерстві.  

Арбітраж розглядатиме попередні заперечення щодо юрисдикції, подані Російською Федерацією 22 серпня 2020 року, на попередньому етапі провадження. Зауважимо, що практика розділення провадження є поширеною у міжнародному арбітражі. Нагадаємо, що інші справи України розглядалися за аналогічним механізмом і нами було успішно подолано юрисдикційні зауваження Російської Федерації як в Міжнародному Суді ООН, так і за позовом згідно з Конвенцією ООН з морського права.

Читайте також: Захоплення українських моряків Росією: Міжнародний арбітраж в Гаазі призупинив розгляд позову України по суті

В МЗС нагадали, що у квітні 2019 року держава розпочала міжнародне арбітражне провадження проти Російської Федерації щодо незаконного захоплення з її боку трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів.

"У Міжнародному трибуналі з морського права Україна домоглася оперативної видачі знакового наказу про застосування тимчасових заходів. Майже одноголосно,  19 голосів до одного (проти був лише російський суддя), трибунал наказав Росії негайно звільнити кораблі та членів їхніх екіпажів", - підкреслли у відомстві.

22 травня 2020 року Україною було подано на розгляд арбітражного трибуналу свій Меморандум у цій справі, який містить викладення фактів, обґрунтування юридичної позиції доказ і свідчення. 

"Російській Федерації не вдасться уникнути відповідальності за зухвале порушення норм і принципів міжнародного права, зокрема абсолютного імунітету військових кораблів, яке вона вчинила, затримавши в Чорному морі і потім утримувавши українські військово-морські судна “Нікополь”, “Бердянськ” і “Яни Капу” та 24 члени їхніх екіпажів",- наголосили у відомстві.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо