Законопроєкт про е-систему обігу тютюнових виробів може створити монополію на ринку, - НАЗК

Законопроєкт №2719, яким запроваджується електронна система контролю за обігом тютюнових виробів, може створити монополію на ринку

Про це у Telegram повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Механізм правового регулювання електронної системи контролю за обігом тютюнових виробів, яку має бути запроваджено в Україні, є недосконалим і може призвести до створення монополії певних компаній на ринку тютюнових виробів", - йдеться у повідомленні.

Так, антикорупційна експертиза виявила, що документ не визначає порядку створення та фінансування електронної системи контролю за обігом тютюнових виробів, а також суб'єктів, на яких покладатиметься забезпечення її функціонування. Натомість визначення такого порядку делеговано Кабінету міністрів.

Водночас постанова Кабміну "Про реалізацію експериментального проєкту "Національний оператор на ринку тютюнових виробів" затверджує порядок реалізації експериментального проєкту, який і визначає критерії відповідності такого оператора. Але наразі на українському ринку тютюнових виробів існує лише одна компанія, яка потенційно відповідає цим критеріям.

У пресслужбі зазначили, що висновки антикорупційної експертизи та рекомендації для усунення корупціогенних факторів НАЗК надало Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики для врахування в остаточній редакції проєкту закону.