Через мовне питання суд не став розглядати запобіжний захід Стерненку

У Приморському суді міста Одеси в п'ятницю, 13 листопада 2020 року, відбулося чергове засідання у справі Сергія Стерненка

Але до питання про зміну запобіжного заходу для активіста суд так і не дійшов: через суперечку між адвокатом Стерненка й головуючим суддею. Про це з посиланням на одеську інформагенцію Українська служба Інформації передає Еспресо.TV.

На минулому засіданні сторона захисту Стерненко клопотала про переведення активіста з нічного домашнього арешту на особисту поруку. Колегія суддів перенесла це питання на наступне засідання - тобто на 13 листопада.

Втім, головуючий суддя Сергій Кічмаренко вирішив розглянути клопотання після того, як суд ознайомиться з доказами, наданими прокурором по суті справи. А саме - з відеозаписами слідчих експериментів з Олександром Ісайкулом, одним з учасників замаху на Стерненка 24 травня 2018 року. Правда, подивитися все відео не вийшло: одне з них виявилося дуже поганої якості, а файл з другим на судовому комп'ютері не відкрився.

Перед тим, як суд перейшов до питання про запобіжний захід, адвокат Стерненка Андрій Писаренко подав головуючому судді заперечення з приводу непорозуміння, яке мало місце на першому засіданні. Тоді адвокат зробив зауваження дружині вбитого учасника замаху Івана Кузнєцова через репліки російською мовою і зажадав, щоб вона виступала у суді державною. У відповідь суддя Кічмаренко закликав не маніпулювати мовним питанням.

Сторона захисту вважає, що суддя не мав рацію, адже судові процеси в Україні повинні вестися українською мовою. Свої заперечення з цього приводу Писаренко просив долучити до матеріалів справи. Суд відмовив, після чого Писаренко почав суперечку з головуючим суддею, і той закрив засідання "у зв'язку з поведінкою адвоката".

Таким чином, клопотання про зміну запобіжного заходу суд так і не розглянув.

Писаренко вважає, що суддя прийняв незаконне рішення.

"Обвинуваченому гарантовано право подавати в будь-який момент і на будь-який процесуальної стадії заперечення і зауваження. Жодних можливостей обговорення цього питання або відмови в запереченні Кримінально-процесуальний кодексом не передбачено взагалі. Такі дії головуючого є самоуправством", - сказав він.

Суд розгляне клопотання адвоката Стерненко наступного засідання. Тоді ж продовжиться вивчення доказів у справі - зокрема, спробують відкрити файли з відеозаписами.

Сергій Кічмаренко (посередині) з іншими суддями

Відеодокази "не працюють"

Адвокат Писаренко

Селфі зі Стерненком

Обидві дружини покійного "тітушки" Кузнєцова, якому Стерненко, захищаючись, завдав смертельних поранень

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb