Нам потрібна нова Конституція. Україна в дуже небезпечному стані, особливо в роки війни, – Рибачук

Україні потрібна нова Конституція, адже поділ влади, який діє зараз, призводить до того, що Україна, особливо в роки війни, в дуже небезпечному стані

Про це повідомив колишній голова секретаріату президента Ющенка, співзасновник руху “Чесно” Олег Рибачук у програмі “Студія Захід з Антіном Борковським” на телеканалі Еспресо.TV.

“Я дуже сподіваюсь, що Україна має зрозуміти, що та модель влади, яку ми маємо після конституційної ночі, коли з одного боку Кучма погрожував розігнати парламент, якщо той не піде на його умови. І вони там – Кучма і парламент – поділили через Конституцію, хто і що має у владі. І ця гібридна наша форма управління, вона просто вже добігла свого кінця. Ми отримали президента, останнього президента, який взагалі позасистемний. І який реально виграв на тому, що пообіцяв нам, що він у всьому цьому розбереться, просто прибере усі ці непорозуміння, побудує нам дуже ефективну модель управління і піде собі. Він на один термін прийшов”, – зазначив Рибачук.

Олег Рибачук висловив занепокоєння щодо управління державою в часи президентства Володимира Зеленського: “Але ми бачимо, що оці розмиті повноваження, оця можливість президента і його Офісу сувати свого носа всюди, куди вони не мають сувати, призводить до того, що Україна, особливо в роки війни, в дуже небезпечному стані. В стані в принципі некерованості. Коли жодна з гілок влади не може виконувати свої повноваження”.

“Отже, для мене висновок такий: потрібно зараз думати не про те, кого б іще спробувати поставити рятівником і гетьманом країни. А про те, що потрібно принципово перебудувати систему управління. Іншими словами – нам потрібна нова Конституція”, –заявив колишній голова секретаріату президента Ющенка.

Рибачук зауважив, що про необхідність нової Конституції говорять в експертних колах: “І про це вже говорять шановні експерти, наприклад на рівні Шаповала, якого я особисто знаю і дуже поважаю, який нещодавно заявив про те, що напевне, один із варіантів – це винесення Конституції на всенародне обговорення”.

Водночас співзасновник руху “Чесно” висловив свій прогноз, що такий розвиток подій цілком можливий: “Я обережно ставлюсь до референдуму, але мені здається, що Шаповал сказав те, що зараз висить у повітрі на Банковій. Що десь у нас там на порядку денному стоїть закон про референдум. І, можливо, буде прийняте таке рішення”.