Портников: Росія взяла в кулак Туреччину, Азербайджан і Вірменію

Російська Федерація, яка ввела свої миротворчі війська на територію Нагірного Карабаху та підписала документ про припинення війни з прем’єр-міністром Вірменії та президентом Азербайджану, таким чином взяла в кулак Туреччину, Азербайджан і Вірменію

Публіцист і журналіст Віталій Портников у ток-шоу "Політклуб" на телеканалі Еспресо порівняв участь Російської Федерації у війні в Нагірному Карабасі та підписання Угоди між Україною і Російською Федерацією про поетапне врегулювання проблеми Чорноморського флоту від 15 квітня 1994 року.

"Коли 1994 року підписали Угоду про Чорноморський флот, я був одним з тих аналітиків, які пояснювали, що, в принципі, ця угода не так серйозно нам загрожує. Що це не найгірше, що ми отримали в результаті того, що Україна обрала проросійського президента Кучму. Тому що пройде 25 років і цей Чорноморський флот зникне. І найголовніше, що там був пункт, що не можна оновлювати його склад, і він перетвориться на металобрухт", - зазначив Портников.

Публіцист продовжив: "Через 25 років Російська Федерація просто окупувала Крим і оновила Чорноморський флот. На цьому всі наші аналітичні розвідки, які базувалися на тому, що Росія буде поважати якісь угоди, закінчилися практично за нашого життя. Тому що я думав, що за своє життя я змін тут не побачу. Я думаю, що Крим буде українським, але я не впевнений, що я буду свідком українського Криму".

Читайте такожРФ вербує в ОРДЛО "миротворців" для Нагірного Карабаху, - розвідка

На зауваження гостя ток-шоу "Політклуб", що у війні в Нагірному Карабасі роль Росії інша, Віталій Портников зауважив, що це не так: "Роль Росії така ж. Вона нав’язала несправедливий договір, який ми не тільки не розірвали, а потім за часів Януковича ще й продовжили".

"Я можу вам гарантувати, що ці миротворці там залишаться не тільки на 5, а на 15 і на 20 років. Більше того, навіть за відсутності там вірменського населення - воно там більше не потрібне. Зараз 90 тисяч людей виїхали з Нагірного Карабаху з тих 150 тисяч, які там були. Але 60 тисяч - достатньо для російських миротворців. Хай буде навіть 30 тисяч", - спрогнозував публіцист.

Віталій Портников звернув увагу, що за таких умов влада і вплив Кремля на міжнародній арені посилився:

"Російські війська там є, Туреччина залежить від Москви, як мені здається тепер, тому що Росія контролює зв’язок Туреччини з Азербайджаном. Три країни – Вірменія, Азербайджан і Туреччина – в російському кулаці, в кулаці російських танків".