Коли Путін очолив ФСБ, Вірменія потрапила у повну залежність від РФ. А зараз нас добивають і Пашинян зовсім безпорадний, - Хзмалян

Послуговуючись новою стадією збройного конфлікту в Нагірному Карабаху, Москва намагається повністю знищити суверенітет Єревану

Про це церівник Європейської партії Вірменії Тігран Хзмалян (Єреван) заявив в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на Еспресо.TV.

"Я знаю, що в Україні поширений стереотип, що Вірменія - це сателіт Росії. Не зовсім так. Вірменія - це колонія Росії. І колонізація сталася цілком конкретно 27 жовтня 1999 року, коли був розстріляний в парламенті увесь політичний істеблішмент Вірменії: прем'єр-міністр, голова парламенту, міністри, депутати. Це була перша спецоперація вже путінського ФСБ, тобто КДБ радянського. І багато хто не помічає, що через два місяці, сталося те ж саме, щоправда без крові, у Москві. Нагадаю: після 27 листопада 1999 року, наприкінці грудня того ж 99-го року був усунений від влади Єльцин, і Путін, тобто КДБ, тобто ФСБ, як вони зараз себе називають, прийшло до влади в Росії й почався процес відновлення путінської мрії - СРСР-2. Все, що відбувалося далі, укладається саме в цю логіку", - пояснив Хзмалян.

Читайте такожЦибулько пояснив, як можна було уникнути війни між Азербайджаном та Вірменією

Поточні події у Вірменії, коли туди без мандата ООН прибули так звані російські миротворці (Хзмалян називає їх окупантами), політик порівнює з подіями 2013-2014 років в Україні. Як вважає Хзмалян, в обох випадках Кремль переслідував одну і ту ж мету, а саме - силовий примус своєї колонії до відмови від самостійної політики і європейської інтеграції.

"Те, що відбувається з нами зараз, це страшне дежавю. Ви це проходили у 2013 році. Коли готувалося Вільнюське підписання євроінтеграції - України, Вірменії та Молдови - тоді Януковича і тодішнього нашого президента Сержа Саркісяна викликали до Москви й протягом ночі було заявлено про необхідність повного припинення євроінтеграції. Виникли всілякі "митні союзи", ОДКБ, Євразійський союз. Україна відмовилася, почався Євромайдан, потім - Ви пам'ятаєте прекрасно - що було у Вас. У нас це було відстрочено на якийсь час. 2016 року ми отримали Квітневу війну, а зараз - спільну російсько-турецьку окупацію", - підкреслив Хзмалян.

При цьому уряд Нікола Пашиняна, на думку Хзмалян, в даній критичній ситуації виявилося повністю недієздатним.

"Нас зараз намагаються просто знищити. Ми захищаємося як можемо. Ми намагаємося домогтися відставки цієї продажної влади, тому що Пашинян пішов на всі поступки і він не може більше представляти націю. Зараз в Вірменії відбувається важка політична криза, яка, поза сумнівом, закінчиться відставкою нинішнього парламенту, а оскільки Вірменія - парламентська держава, відповідно, і уряду. До речі, президент Вірменії Армен Саркісян займає дещо відсторонену позицію. Він каже, що без національного консенсусу такі рішення щодо капітуляції не можуть бути прийняті", - розповів Хзмалян.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb