96% перешкоджань пересуванню ОБСЄ в зоні ООС припадає на ОРДЛО, через дії окупантів місія розділена, - звіт

У СММ ОБСЄ зазначили, що систематичні заборони на пересування призвели до фактичного розділення місії на три "зони операцій" на Донбасі

Про це йдеться в оприлюдненому тематичному звіті СММ ОБСЄ за першу половину 2020 року, передає Еспресо.TV.

"Окрім систематичних обмежень Місії з боку збройних формувань, у непідконтрольних урядові районах СММ і далі стикалася з перешкодами в роботі зі встановлення фактів та звітування про факти у відповідь на конкретні інциденти або повідомлення про них", - зазначається у звіті.

 Згідно з даними, оприлюдненими місією ОБСЄ, у період із 1 січня до 20 березня "близько 96% від загальної кількості обмежень свободи пересування (308) сталися в непідконтрольних урядові районах". З них приблизно 63% випадків зафіксовано на півдні Донецької області.

"Місія стикалася з обмеженнями свободи пересування на різних блокпостах уздовж лінії зіткнення, що обмежувало спроможність СММ виконувати свій мандат у Донецькій і Луганській областях, зокрема в неконтрольованих урядом прикордонних районах, та уточнювати інформацію про жертви серед цивільного населення і пошкодження цивільних об’єктів", - повідомили в СММ.

У період із 21 березня до 30 червня також "близько 96% від загальної кількості обмежень свободи пересування (351) мали місце в непідконтрольних урядові районах". Із них 44% випадків обмежень зафіксовано в Луганській області.

"Це призвело до скорочення кількості персоналу, а також спричинило недостатнє адміністративне та матеріально-технічне забезпечення, необхідне для підтримки функціонування СММ у непідконтрольних урядові районах, що значно підірвало єдність Місії та мало наслідком її фактичне розділення на три окремі ізольовані зони операційної діяльності: підконтрольні урядові райони, непідконтрольні урядові райони Луганської області та непідконтрольні урядові райони Донецької області", - наголосили в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

Таке розділення призвело до різної кількості персоналу в цих трьох операційних зонах та суттєво обмеженої здатності пересуватися між ними, а також "створило штучний дисбаланс у моніторинговій діяльності в цих трьох зонах, що зберігався поза звітним періодом". Згідно з інформацією СММ, моніторингові команди в непідконтрольних урядові районах "були змушені скоротити свою діяльність та зосередитися на пріоритетних напрямках".

Водночас зазначається, що на спроможність Місії вести операційну та моніторингову діяльність також мала вплив передислокація спостерігачів, проведена в рамках превентивних заходів задля протидії поширенню COVID-19.

"Така ситуація зберігалася до кінця звітного періоду і тривала навіть довше, що значною мірою вплинуло на здатність Місії виконувати мандат, зокрема в непідконтрольних урядові районах Донецької та Луганської областей", - додали в СММ.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо