Карантин вихідного дня — це локдаун, не нокдаун, — ресторатор Усама Кафа

Запроваджений урядом карантин вихідного дня позбавив ресторани можливості заробити гроші, які зараз необхідні для обов’язкових платежів — оренди, зарплат, податків тощо. Це обмеження призведе до банкрутства сотень підприємств

Таку позицію висловив Усама Кафа, власник міжнародного ресторанного холдингу L'Kafa Group (ресторани Чайхона GOLD; Чайхона Базар; Захадите, дарагой; L'KAFA Cafe) в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“Це рішення (про запровадження карантину вихідного дня, — ред.) —  це не локдаун, а нокдаун, останній удар. Тому що вихідні дні є найбільш "хлібними" днями, які допомагають зробити наші обов'язкові платежі. Позбавлення нас нічного робочого часу — це теж був серйозний удар, а позбавлення нас роботи у вихідні дні призведе до краху бізнесів”, — каже ресторатор.

Він прогнозує, що до кінця листопада стане відомо про сотні підприємств, що будуть оголошувати себе банкрутами.

“Я прогнозую, що цьогоріч ми зможемо отримати тільки від 20 до 30% виторгів минулого року. Але якщо їх забрати, то ми не зможемо виконувати обов'язкові платежі, які з нас не зняли: оренда, зарплата, податки тощо”, — зазначає Кафа.

Він називає рішення запровадити карантин вихідного дня виявом подвійних стандартів.

“Чому в ресторанах, де завжди дотримувалися санітарних норм, нам забороняють працювати, а там, де неможливо забезпечити соціальну дистанцію — дозволяють? Не бачу логіки в цьому рішенні”, — визнає власник ресторанного бізнесу.