Рада ухвалила закон про погашення понад 30 млрд грн боргів Укрнафти

Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт закону №4119 про внесення змін до державного бюджету України, які передбачають погашення 30,35 млрд грн боргів Укрнафти

Відповідне рішення підтримало 283 народних депутата, передає Еспресо.TV.

Згідно з текстом закону, НАК "Нафтогаз" отримає від Кабінету міністрів 32,3  млрд грн компенсації за поставки газу на умовах публічних спеціальних обов'язків (ПСО), визнає цю компенсацію як дохід, на який буде нараховано 5,95 млрд грн податку на прибуток.

У свою чергу НАК "Нафтогаз" повинен буде сплатити "Укрнафті" за 2,06 млрд куб. м газу, поставленого у 2006 році 15,1 млрд грн, а також авансовий платіж за газ майбутнього видобутку у розмірі 24,1 млрд грн.

Очікується, що так "Укрнафта" погасить 30,35 млрд грн боргів.

Додаткові грошові зобов'язання по ПДВ і податку на прибуток, які виникнуть у "Укрнафти" в результаті операцій купівлі-продажу газу складуть 6,2 млрд грн. Відтак сумарний обсяг надходжень до спецфонду держбюджету в рамках цих операцій складе 42,5 млрд грн.

При цьому надлишок надходжень у сумі 10,3 млрд грн спрямують на забезпечення додаткових джерел фінансування Фонду боротьби з COVID-19 (8,9 млрд грн) та фінансування витрат на реструктуризацію вугільної галузі (1,4 млрд грн).

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb