Болгарія заблокувала переговори про вступ Північної Македонії в ЄС: вимагає визначити македонську мову діалектом болгарської

17 листопада глава МЗС Болгарії Катерина Захарієва заявила, що підтримує вступ до ЄС Албанії, але не Македонії

Про це заявила глава МЗС Болгарії Катерина Захарієва, передає news.bg.

"Ми можемо затвердити рамки переговорів з Республікою Албанія", - наголосила Захарієва.

Міністр МЗС зазначила, що Албанія виконала більшість умов, встановлених Європейським Союзом.

Водночас, вона зауважила: "на цьому етапі Болгарія не може підтримати проєкт переговорної бази з Республікою Північна Македонія".

"Ми завжди відкриті для продовження переговорів та пошуку рішень", - додала вона.

Читайте також: Болгарія погрожує заблокувати переговори про вступ Північної Македонії в ЄС: вимагає визнати, що македонської мови не існує

Раніше Болгарія попереджала, що накладе вето на офіційний початок переговорів про вступ до Європейського Союзу з Північною Македонією, якщо не буде враховано зауваження офіційної Софії щодо македонської мови та історії.

"На цьому етапі ми не можемо сказати "так" початку переговорів Республіці Північна Македонія та Європейського Союзу, заявила напередодні Катерина Захарієва в телеінтерв’ю. «Ми не вороги, ми хочемо допомогти, але це не повинно бути за рахунок Болгарії", - підкреслила Катерина Захарієва.

"Ми не погоджуємось, що їх право на самовизначення має базуватися на ненависті, крадіжці історії та неприйнятті Болгарії та болгар. Ми говоримо "ні" початку переговорів, а не членству Македонії в ЄС. Ми не віримо, що на даний момент вони готові виконати умови для початку переговорів. …тому на цьому етапі ми не можемо сказати "так", - зазначила міністр закордонних справ Болгарії.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо