Пожежі на Луганщині: рятувальники не встигли вчасно виїхати на гасіння через системне розкрадання пального, - ДБР

Державне бюро розслідувань провело обшуки у посадовців Державної служби з надзвичайних ситуацій у справі про масштабні пожежі в Луганській області

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"У рамках розслідування кримінального провадження щодо масштабних пожеж, які відбулися на території Луганської області в липні та вересні-жовтні 2020 року, слідчими ДБР встановлено нові причини, які могли призвести до надзвичайної ситуації на території області, - йдеться в повідомленні.

Так, 17 листопада слідчі ДБР спільно з прокурорами Луганської обласної провели санкціоновані обшуки у ГУ ДСНС України у Луганській області та інших структурних підрозділах ДСНС регіону,  а також провели допити у працівників.

Правоохоронці виявили та вилучили ймовірні знаряддя злочину, а також документи та інші предмети, що мають доказове значення для кримінального провадження.

"Слідчі ТУ ДБР місті Краматорську встановили, що однією головних причин масштабних пожеж на території Луганської області у вказаний період було системне розкрадання палива під керівництвом ГУ ДСНС у Луганській області", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що майже у кожному структурному підрозділі вказаного управління за вказівки керівництва були придбані спеціальні технічні засоби – прилади для корекції одометрів автомобілів.

Саме з їх допомогою систематично проводились маніпуляції з пробігом спецтехніки, за допомогою яких завищували реальний пробіг автомобілів, а пальне розкрадали. В результаті спецтехніка не змогла вчасно виїхати для гасіння пожеж.

У пресслужбі наголосили, що корупційні дії посадовців ДСНС призвели до загибелі людей, знищення споруд, будинків та лісових масивів.

Проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні. Справу розслідують як службове недбальство, яке спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 ККУ).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Фото: dbr.gov.ua

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb