Україна до 2030 року планує замінити громадський транспорт на електричний, - Криклій

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, Національна транспортна стратегія передбачає, що міста замінять свій автопарк громадського транспорту на електробуси

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

"Ми підтримуємо використання в містах екологічних видів транспорту, зокрема міського електричного та електромобілів. Національною транспортною стратегією України до 2030 року передбачено, що міста замінять свій автопарк на електробуси, і буде створено відповідну зарядну інфраструктури для них", - сказав Криклій.

За його словами, у цьому напрямі Україна наразі активно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями і готується до реалізації другої фази спільного проєкту з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) "Міський громадський транспорт України ІІ". Він передбачає оновлення парків громадського транспорту у різних українських містах і заміну їх виключно на електротранспорт.

Крім цього, спільно з бізнесом відомство розробило проєкт стратегії розвитку автомобільної промисловості в Україні. Стратегія передбачає надання стимулів для вітчизняного виробництва електрокарів, а також враховує популяризацію як приватного, так і громадського електричного транспорту.

Криклій також зазначив, що Мінінфраструктури підтримує звільнення імпорту електромобілів від сплати ПДВ, а також ініціювало розробку ключових змін у державні будівельні норми (ДБН) щодо розміщення автозаправок на дорогах.

Так, за інформацією міністра, сьогодні в Україні близько 25 тис. електрокарів, 25 тис. гібридів і майже 9 тис. пунктів електрозарядних станцій, які розміщені здебільшого у містах.

"Ми ініціювали і вже працюємо над внесенням нових змін у ДБН щодо планування і забудови територій, які б дозволили розміщення електрозарядних станцій на всіх дорогах загального користування, у тому числі, і місцевих", - підкреслив Криклій.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb