Закладені у бюджеті кошти дозволять закупити додаткові дози вакцини від COVID-19, - Ляшко

Україна отримає 8 млн доз вакцини від COVID-19 безкоштовно у рамках міжнародної програми COVAX, а на 2,6 млрд грн, закладених у бюджеті на наступний рік, - закупити додаткові вакцини за ціною $7 за дозу

Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі "Україна 24".

Так, за словами Ляшка, Україна бере участь у глобальному механізмі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) із забезпечення доступності вакцин проти COVID-19 - COVAX. У межах цього механізму Україна зможе отримати 8 млн доз для двократного щеплення, які забезпечать вакцинацію 4 млн людей (20% населення). 

За словами Ляшка, у портфель COVAX на сьогодні включені вакцини AstraZeneca, Moderna і Pfizer. Після того, як вони будуть зареєстровані та прекваліфіковані ВООЗ, вони надійдуть кількома траншами до 180 країн, серед яких є і Україна. 

"Тобто ті кошти, які закладені в бюджеті на 2021 рік на закупівлю вакцини можна витратити на додаткову закупівлю вакцини понад ці 8 млн доз для того, щоб охопити якомога більше українців. Ми знаємо про те, що одна доза у рамках механізму COVAX може коштувати $7. Тобто для повноцінного щеплення, якщо це двократне щеплення - це $14", - сказав Ляшко.

Він також нагадав, що наразі імунопрофілактика - це єдиний дієвий вид профілактики, який дозволить запобігти нових хвороб без впровадження протиепідемічних обмежень.

 

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb