19 австралійських військових судитимуть за вбивство 39 цивільних під час навчань в Афганістані

19 дійсних військових та 6 у відставці звинувачуються у вбивствах жителів Афганістану для "посвячення"

Про це йдеться в розслідуванні Сил оборони Австралії, передають Reuters та ВВС.

За даними розслідування генерального інспектора Сил оборони Австралії вдалося "виявити достовірну інформацію для підтвердження 23 випадків незаконного вбивства 39 осіб 25 представниками особового складу австралійських спецпідрозділів, переважно зі Спеціальної повітряної служби (SAS)".

За даними розслідування, військові SAS займалися вбивствами у 2009-2013 роках. Йдеться про 23 підтверджених випадки, в яких брали участь 25 нинішніх і колишніх військовослужбовців (безпосередньо або як пособники).

Розслідування, якими керував генерал-майор юстиції Пол Бреретон, тривало чотири роки - за цей час встигли допитати понад 400 свідків ймовірних злочинів.

В результаті слідство виявило докази того, що:

  • Військові, які лише починали відбувати службу, отримували вказівку вбити свого першого афганця - ця практика відома як blooding (можна перекласти як "хрещення кров'ю").
  • Після вбивств біля тіл жертв залишали зброю та інші предмети, аби приховати мотиви злочину.
  • Окрім того, у двох випадках були виявлені свідчення жорстокого поводження з ув'язненими, що також є військовим злочином.

Серед жертв, за даними розслідування, були "військовополонені, селяни та цивільні".

При цьому слідство не виявило провини старших офіцерів. Усі злочини здійснювалися і замовчувалися на рівні, не вищому командира патруля.

Представник президента Афганістану Ашрафа Гані повідомив, що австралійський прем'єр зателефонував афганському лідеру, щоб висловити жаль через те, що сталося. Він також запевнив його, що винні мають понести покарання.

Міністерство закордонних справ Афганістану назвало факти, викладені у звіті, "такими, за які не можна пробачити", але водночас заявило, що сама публікація документу - це "важливий крок до перемоги правосуддя".

Афганська комісія з прав людини також позитивно оцінила публікація звіту, але зазначила, що в ньому бракує достатніх доказів для покарання винних. Там також закликали виплатити родинам постраждалих "адекватну компенсацію".

Незадовго до публікації звіту прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон попередив співвітчизників, що їм доведеться вислухати "важку правду".

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо