Ексміністр фінансів Маркарова може стати новим послом України у США, - ЗМІ

Ексміністр фінансів Оксана Маркарова може стати послом України у США замість призначеного менше року тому Володимира Єльченко

Про це повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на джерела в Офісі президента.

"Ідею вніс Андрій Єрмак. Необхідно вирішувати питання з МВФ. Грошей немає. А Маркарова там на хорошому рахунку", - цитує видання слова джерела.

При цьому в українському зовнішньполітичному відомстві джерело з приводу цього рішення висловив скепсис.

"У Вашингтон після перемоги Байдена повертається "класика", а Маркарова не класичний дипломат. МВФ - дуже важливий фактор, але американський напрям набагато ширший, системніший і потребує більшої політичної практики і світогляду", - зазначило джерело видання.

У "Дзеркалі тижня" нагадали, що Оксана Маркарова з 2015 по червень 2020 року працювала у Міністерстві фінансів, куди прийшла за запрошенням Наталі Яресько у якості заступника міністра.

Маркарова має ступінь магістра в області публічних фінансів, практику у Світовому банку у Вашингтоні, досвід роботи в інвестиційному і банківському бізнесах. 

"Вона відмінний фінансист і дійсно легко знайде спільну мову з МВФ. Проблема у тому, що для початку будь-яких переговорів мають бути конкретні результати виконання домовленостей. А тут Оксана Маркарова більше б допомогла, якби лишилася в Україні", - зазначили у виданні.

Так, працюючи у Мінфіні, Маркарова на практиці довела, що не лише відмінний виконавець, але й грамотний керівник.

"Що пагано у цьому призначенні, що у Маркарової немає дипломатичного досвіду, вона відмінний кандидат для переговорів з МВФ, але, на жаль, лише цим обов'язки посла у США не обмежеються, мова йде про складні взаємовідносини, у яких політики набагато більше, ніж економіки", - підкреслили у виданні.

У "Дзеркалі тижня" додали, що, судячи з цього призначення, для Києва відносити з США "обмежуються виключно вибиванням траншів з МВФ і тут дійсно вважають, що проблема у перемовнику, а не у відсутності досягнень, якими можна було б похвалитися на перемовинах".

Нагадаємо, наразі надзвичайним і повноважним послом України у США є Володимир Єльченко, якгого президент України Володимир Зеленський призначив менше року тому.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb