НАЗК вперше винесло приписи чиновникам через порушення конфіденційності викривачів корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції вперше винесло приписи голові ОДА та голові райради через порушення права на конфіденційність викривачів корупції

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Згідно з повідомленням, працівники облдержадміністрації та райради розголосили інформацію про викривачів особам, про корупційні дії яких йшлося в повідомленнях цих викривачів.

"Оскільки розголошення такої інформації є порушенням закону України "Про запобігання корупції", НАЗК внесло керівникам вказаних органів приписи, у яких вимагало провести службові розслідування та з'ясувати причини й умови, що сприяли порушеннюпосадовцями права викривачів на конфіденційність", - йдеться у повідомленні.

За словами голови НАЗК Олександра Новікова, забезпечення конфіденційності є важливою гарантією захисту викривачів.

"Уперше за час свого існування НАЗК внесло приписи про порушення прав викривачів на конфіденційність та сподіваємось на їхнє неухильне виконання", - цитує пресслужба слова Новікова.

У пресслужбі додали, що ухвалений Верховною Радою в першому читанні законопроєкт №3450 передбачає створення єдиного порталу для приймання повідомлень від викривачів корупції. Зазначається, що портал забезпечить високі стандарти захисту інформації, отриманої від викривачів, чим гарантуватиме їх конфіденційність та анонімність, зменшить ризики несанкціонованого доступу до їхніх повідомлень.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb