США в ОБСЄ назвали Росію відповідальною за жертви серед цивільних на Донбасі

Постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор назвав Росію винною у загибелі цивільних під час війни на сході України

Про це Гілмор заявив 19 листопада на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає "Укрінформ".

"За період з січня 2017 року по вересень 2020 року СММ повідомила про 946 жертв серед цивільного населення, у тому числі 161 загиблу особу. За цей період майже 1 тис. чоловіків, жінок і дітей отримали поранення внаслідок вогню зі стрілецької зброї, обстрілів чи вибухів. І все це - через рішення Кремля вести багаторічну кампанію з дестабілізації України", - сказав Гілмор.

Представник США в ОБСЄ також назвав абсурдними спроби Росії представити цей конфлікт як "внутрішній" та заяви, що Україна нібито навмисно стріляє у власних громадян.

"Росія спричинила цей конфлікт і лише Кремль несе відповідальність за спричинені страждання, хаос та руйнування", - наголосив Гілмор.

Американький дипломат додав, що розпочата й підтримувана Росією війна на Донбасі залишається однією з головних причин занепокоєння ОБСЄ.

"Ми постійно закликаємо Росію дотримуватися своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей та вивести свої сили та техніку зі сходу України. На жаль, кровопролиття триває і цивільне населення продовжує платити ціну за агресію Росії проти України. І хоча звіт СММ охоплює лише останні 3 роки, я нагадаю, що цей керований Росією конфлікт вже триває сьомий рік і забрав життя понад 13 тис. українців", - сказав Гілмор.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb