Цей день в історії: у поліському селищі Базар за відмову вступати до Червоної армії розстріляно козаків і старшин УНР

22 листопада 1921 року в містечку Базар, що у нинішній Житомирській області, "червоні" розстріляли 359 козаків і старшин Армії УНР

Про це з посиланням на Ukrainian Military Honour нагадує Еспресо.TV.

Після поразки під селом Малі Миньки полоненних учасників Другого Зимового походу Армії УНР доправили у Базар.Спочатку більшовики розстріляли старшин - тих, яких вдалося виявити. Потім взялися обробляти козаків, намовляючи їх вступати до Червоної армії.

"Комісари обіцяли подарувати життя тим, хто покається й перейде до них на службу. Сам Котовський обіцяв взяти охочих, як хоробрих, завзятих бійців, до своєї кінноти. Полонені козаки були дуже схвильовані такими спокусами ворога і пригноблено мовчали", - зазначається у повідомленні.

І ось тут, за спогадами учасників тих подій, пролунав голос козака Степана Щербака, який вийшов поперед гурту товаришів:

"Я, козак 6-ї Січової Стрілецької дивізії, від себе й козаків, яких знаю, кажу вам: ми знаємо, що нас чекає, але не боїмося смерті і до вас служити не підемо. Знайте, що за нас помститься весь український народ, а коли до українських козаків дійде вість про вашу ганебну роботу, то за нашу кров вони будуть нищити все, що тільки має хоч малий зв’язок із вами".

При цьому Щербина назвав ворогів "каторжанами", оскільки серед них було багато учорашніх кримінальних елементів.

Після такого звернення бійці прийняли одностайне рішення не коритися "червоним", за що й віддали свої життя.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb