"Доходи просіли. З іншого боку у нас відкрилися нові можливості", - комерційний директор ФК "Шахтар" Дмитро Кириленко

Комерційний директор ФК "Шахтар" (Донецьк) Дмитро Кириленко в ексклюзивному коментарі програмі "Футбольний формат" на телеканалі "Еспресо" розповів про ситуацію з комерційною складовою донецького клубу під час карантину

Дмитро, наскільки важливі маркетингові заходи для Вашого клубу під час пауз на міжнародні матчі?

Так, дуже важливі. І ми безумовно раді, що під час пандемії компанії не зупиняються у розвитку, намагаються шукати шляхи збільшення прибутку. І підписання партнерських угод це завжди великий крок і для нас, і для ринку.

Чи є черга із спонсорів, і взагалі із охочими підписати контракт з таким брендом як "Шахтар" (Донецьк)?

Ви знаєте, я не пам’ятаю в історії, щоб у нас стояла черга із спонсорів. Це завжди переговорний процес. Тут головне, щоб бренди і філософія співпадали. Щоб співпадали цінності. І це такий процес, скажімо не дуже швидкий. Із останнім партнером, з яким ми уклали угоду - "БРСМ", перемовини тривали два місяці. Але там більше були не юридичні аспекти, а креативна частина. Тому що, партнер цікавий, відомий, у них велика мережа заправок, там є ресторани, і там можна робити велику кількість активностей для наших вболівальників. І я впевнений, що найближчим часом вони все відчують.

Наскільки "просіла" маркетингова складова клубу, через те, що під час карантину матчі граються без вболівальників?

Так, все ж таки стаття доходів від продажу квитків, абонементів та місць у VIP-ложі вона "просіла". З іншого боку в нас відкрилися нові можливості. Ми запустили свій клубний ТV-канал, ми запустили платні мобільні додатки, ми працюємо над монетизацією контенту. Тому зараз для нас це можливість зробити нові продукти, які будуть цікаві вболівальникам.

Щодо продажу атрибутики?

Я не скажу, що там дуже великі цифри. У нас є складнощі з тим, що ми переїхали з Харкова до Києва, і під час ігор без глядачів ми втратили "матчевий день". У той же час прибутки від продажу атрибутики онлайн зросли на 30%.

Тобто ситуація не критична в плані фінансів?

Вона позитивна і ми всі із нетерпінням чекаємо на стабілізацію ситуації з пандемією, і будемо чекати на повернення вболівальників на стадіони. Від цього виграють всі.     

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb