МВФ не узгоджує проєкт держбюджету-2021 через великий дефіцит, — Кухта

Проєкт державного бюджету на 2021 рік передбачає дефіцит 6% прогнозного ВВП. Це забагато, тому Міжнародний валютний фонд (МВФ) не погоджує документ

Таку позицію висловив Павло Кухта, директор з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ), колишній виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, у програмі “Про гроші” з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“Безперервне співробітництво з МВФ з 2014 року спрямоване на те, щоб повернути України до стану, коли вона повністю самостійна і платоспроможна: може вийти з програми МВФ і самостійно фінансувати свої потреби”, — сказав Кухта.

За його словами, ключовою для досягнення цієї мети є “фіскальна консолідація”, тобто скорочення рівня державного боргу і дефіциту бюджету.

“Коронавірусний 2020 рік перервав цю тенденцію. Тому що був встановлений високий дефіцит бюджету, щоб стимулювати економіку. Бюджет на 2021 рік було подано урядом знову ж таки з дуже високим показником дефіциту. 270 млрд грн або близько 6% від прогнозного ВВП”, — пояснив директор з політичних питань КШЕ.

Він прогнозує, що скоро буде запроваджено другий локдаун, який вдарить по економіці у 2021 році. Відповідно, прогнози щодо економічного зростання, на яких побудовано бюджет, будуть не реалістичними.

“Відповідно, дефіцит бюджету буде становити більшу частку від ВВП, і його треба знизити до якогось більш реалістичного розміру і до якогось більш реалістичного прогнозу доходів, щоб хоч якось зберігалася тенденція до зниження державного боргу, дефіциту бюджету та відновлення платоспроможності України як держави”, — переконаний економіст.