Податкова політика України була модернізована в останні роки, але потребує подальшого удосконалення, - звіт МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінив податкову політику України як двоїсту, яка хоч і була покращена за останні роки, проте все ще потребує удосконалення

Зміст

Про це йдеться у звіті МВФ.

"Податкова політика в Україні працює відразу по двох напрямках. З одного боку, за ці роки була пророблена значна робота з поступового удосконалення і оновлення податкової системи; з іншого - стоять під сумнівом основні принципи існуючої системи, досліджуються фундаментальні зміни у ній", - йдеться у звіті.

Так, вказується, що Україна доклала значних зусиль в удосконаленні міжнародних аспектів податку на прибуток та привела цей режми у відповідність до стандартів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). При цьому деякі політичні сили в Україні намагаються скасувати податок на прибуток акціонерних товариств.

Крім цього, у МВФ зазначили, що виступали проти введення податку на виведений капітал.

При цьому у Фонді відмітили, що в Україні було прийнято прискорену амортизацію інвестицій в основний капітал, що є "більш адресним податковим стимулом", який має дати очікувані результати. 

Позитивним сигналом для податкової політики в МВФ вважають також програму добровільного розкриття інформації, яка, за даними звіту, сприятиме податковій базі у майбутньому, оскільки доходи, отримані від активів стануть видимі для Державної податкової служби.

При цьому в МВФ зауважили, що так звана податкова амністія не буде хорошою практикою для України. Зазначається, що, хоча проблема незареєстрованого майна в Україні може бути важливою, але податкова амністія не є тим інструментом, який зможе її вирішити, особливо, якщо стосується активів за кордоном.

Следите за событиями в Украине и мире вместе с Еспресо! Подписывайтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb