Марсохід виявив на Марсі сліди мегаповеней, які сталися близько 4 млрд років тому

Команда науковців NASA за допомогою даних, зібраних марсоходом Curiosity виявила, що у кратері Гейл на Марсі майже 4 млрд років тому сталися мегаповені

Про це повідомляє Engadget, передає "Укрінформ".

"Сліди від потопів раніше не ідентифікувалися штучними супутниками", – сказав вчений Альберто Фейрен.

Науковці використали знімки, що зробили камери Mars Hand Lens Image та Mastcam на борту марсохода Curiosity, для спостереження за камінням і мінералами у кратері Гейл. Вчені знайшли відкладення, які були спричинені раптовими паводками після того, як сформувався кратер.

Дослідники зазначили, що потужний удар від падіння метеорита спричинив повені. А потім згенерував достатньо тепла, щоб величезна кількість льоду планети розтанула. Під час цього виділилися вуглекислий газ та метан, які у поєднанні з водяною парою на короткий час забезпечили теплий та вологий клімат. Це призвело до проливних дощів по всій планеті, а кам’яні утворення зсунулися із кратера Гейл.

Наявність води на Марсі може свідчити про існування життя на планеті, саме тому NASA й інші космічні агентства шукають її на небесних тілах Сонячної системи. Фейрен пояснив, що "планета мала умови, необхідні для того, щоб на Марсі була вода, а на Землі – де вода, там життя".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb