НАЗК зупинило держфінансування "Батьківщини", партія оскаржує дії агентства в Окружному адмінсуді Києва

НАЗК зупинило державне фінансування ВО "Батьківщина" через порушення у фінансовому звіті партії

Про це повідомляє пресслужба ОАСК.

У звіті партії за перший квартал 2020 року виявили одразу кілька порушень. Вони стосуються аналізу звітності регіональних організацій партії та її центрального офісу, а саме: відсутність звіту міської організації партії міста Українка; відсутність відомостей про наявність фінансових зобов’язань перед ТОВ "Фінейт" на 45 тис. грн; підписання видаткових накладних про прийом спонсорських внесків у вигляді листівок, брошур та плакатів особами, які на момент підписання цих документів перебували за кордоном (стосується сумської та київської обласних організацій).

Щодо донорів київської міської організації та кіровоградської обласної організації виявили невідповідність їхнього доходу та розміру їхніх внесків на користь цих осередків у 2017 - 2020 роках. Договори з низкою компаній на загальну суму понад 14 млн грн були датовані раніше, ніж були відкриті вказані у них банківські рахунки.

Йдеться про гроші, які партія отримала з держбюджету як компенсацію витрат на парламентську виборчу кампанію.

Рішення щодо "Батьківщини" - перше, яке обґрунтоване не відмовою самої партії, а рішенням НАЗК після перевірки фінансової звітності. 

Таке рішення НАЗК "Батьківщина" вирішила оскаржити в Окружному адмінсуді Києва.

Партія просить суд визнати протиправними дії працівників НАЗК при складенні висновку про фінансовий звіт і скасувати наказ про припинення держфінансування.

Також у "Батьківщині" просять на час розгляду справи і до вироку суду повернути їм фінансування.

Наразі ОАСК вирішує, чи є правові підстави відкривати адміністративне провадження.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb