Обіцяють компенсацію "комуналки" або медичних послуг: НБУ попередив про шахрайства під час карантину

Національний банк України попередив про чергові схеми шахрайства під час карантину

Про це у Facebook повідомила пресслужба НБУ.

"Онлайн-компенсація від держави" - ще один гачок, на який шахраї ловлять довірливих українців. Злочинці користуються непростим становищем, у яке потрапили громадяни в зв'язку з пандемією COVID-19, обіцяючи гроші нібито від держави на оплату комунальних послуг; медичні послуги або виплати в зв'язку із зараженням коронавірусом", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі пояснили, що у такому випадку потенційна жертва отримує смс-повідомлення, що спрямовує її на шахрайський сервіс. Після цього на екрані з'являється інформація, що користувачу призначено суму компенсації, іноді вона сягає 50 тис. грн. При цьому щоб їх отримати, необхідно оплатити незначну комісію - 100-200 грн.

"Іноді шахраї на цьому не зупиняються. Після сплати комісії вони просять сплатити кошти за формування рахунку, верифікацію та за інші фальшиві послуги. І так доти, поки людина не витратить всі гроші зі свого рахунку або зрозуміє що це пастка", - зазначили в НБУ.

У регуляторі пояснили, що отримавши подібне повідомлення, користувач має перевірити інформацію через надійні джерела. Щодо питань компенсацій від держави необхідно звертатися до профільної державної установи за місцем проживання.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb